Επιστημονική ονομασια
Sinapsis alba
χρήσιμα μέρη
σπόροι ( από τους οποίους γίνεται η μουσταρδα) και τα φρέσκα φύλα του.
Ενδειξεις
Βροχιτιδα, πνευμονιες και ρευματισμοι
Χρόνια δυσκοιλιότητα
Πονοκέφαλοι
Κρυολόγημα
Μώλωπες
Ιδιότητες: Σπασμολυτικο, διεγερτικό, εμετικό, καθαρτικο.
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη σιναπιου, το άσπρο, το μαύρο, και το άγριο. Το σιναπι λόγω της διεγερτικης του επίδρασης σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, δίνει μια αίσθηση ευεξίας. Το μαύρο σιναπι με την πικαντικη γεύση, χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς μόνο εξωτερικα και είναι διεγερτικό, διουρητικο και εμετικο.
Οι άσπροι σπόροι χρησιμοποιούνται σε μορφή εκχυματος για να ανακουφίζει από χρόνια βροχιτιδα, χρόνια δυσκοιλιότητα και ρευματισμους ενώ με γαργαρα ανακουφίζει τον πονολαιμο .
Για πυρετούς κρυολογηματα και γρίπη το σιναπι λαμβάνεται σε μορφή τσαγιού η σε μικρές ποσότητες μέσα στο μπάνιο.
Παρασκευή - Δοσολογια
ΆΣΠΡΟΙ ΣΠΌΡΟΙ: Εγχυμα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πάνω από 14 γραμμαρια γιατί διαφορετικά θα προκαλέσει φλεγμονή των εντερων. Ποδολουτρο: βάζουμε 30-40 γραμμάρια σκόνη σιναπιου σε 2 λίτρα νερό.
ΜΑΎΡΟΙ ΣΠΌΡΟΙ: για εξωτερική χρήση. Περνούμε τους σπόρους τους χτυπάμε, και βάζουμε τον πολτό εξωτερικα. Αν στους κοπανισμενους σπόρους ρίξουμε νερό, τότε έχουμε ένα καλό ποδολουτρο.
Σπασμενοι σιναποσποροι αναμεικτοι με μέλι, τοποθετούνται σαν αλοιφη σε μώλωπες και τους εξαφανίζουν.
Σε μορφή τσαγιού μπορεί να πίνεται μέχρι και 3 φορές τη μέρα.
ΠΑΡΕΝΈΡΓΕΙΕΣ
Αποφεύγεται να πίνεται σκέτο σιναποσπορο γιατί είναι πολύ καυστικός και μπορεί να είναι πολύ επικινδυνο. Επίσης λάδι σιναπιου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αδιαλυτο στο δέρμα γιατί θα προκαλέσει εγκαύματα.
ΆΛΛΕΣ ΧΡΉΣΕΙΣ
Σε περιόδους μεγάλου κρύου, μπορείτε να ρίξετε μέσα στις κάλτσες σας μια πρέζα σκόνη σιναπιου για να δημιουργηθεί υπεραιμια, ( αυτό δεν μπορεί να γίνεται συχνά γιατί η υπεραιμια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικότερα, αν έχουμε προδιάθεση για καρδιακή πάθηση.)
Η σκόνη από λευκούς σιναποσπορους συνδιασμενη με μέλι, το πρωί με άδειο στομάχι, βοηθά στο καθάρισμα της φωνής( ειδικό βοήθημα για τραγουδιστές, ψαλτες)
Για τη γρίπη συνηθίζεται το ζουμί από βρασμενα σιναπια ( χόρτα).