Εμφάνιση αποτελεσμάτων σε εξέλιξη 1 έως 7 από 7

Θέμα: Μπαχαρικά

  1. Νεράιδα Το avatar του χρήστη folida
    Εγγραφή
    16-05-2010
    Περιοχή
    Σε ενα νεραϊδοδεντρο στο Αγιο Δημήτριο
    Μηνύματα
    460
    Μου αρέσει η ανάρτηση
    798
    Του άρεσαν 464 μηνύματα

    σε 160 αναρτήσεις

    Προεπιλογή Μπαχαρικά

    Τα μπαχαρικά έχουν μεγάλη ιστορία γι' αυτά γνωρίζουν πολύ καλά οι παλιές νοικοκυρές της Πόλης οι Σμυρνιές που με τα μυστικά και τις μίξεις που τους έκαναν με το πέρασμα των χρόνων έμοιαζαν μαγικά.
    Για πικάντικα φαγητά χρησιμοποιούμε μίγμα από
    πιπέρι- κύμινο-θυμάρι και μαντζουράνα
    Για γλυκά χρησιμοποιούμε
    βανίλια - γλυκάνισο - ασπερούλα - γλυκόριζα
    Για διάφορες χρήσεις (για γλυκά και φαγητά) χρησιμοποιούμε:
    κανέλα - γαρίφαλο - κάρδαμο - δυόσμο - πιπερόριζα - μοσχοκάρυδο - κόλιανδρο - μαχλέπι - κύμινο και πολλά άλλα.

    Τα παραπάνω είναι τα πιο γνωστά που τα χρησιμοποιούμε πιο συχνά υπάρχουν όμως και άλλα μερικά από αυτά είναι:

    Γλυκόριζα


    Έχει πολύ έντονη και γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Τη βρίσκουμε συνήθως αποξηραμένη σε φαρμακεία η σε μαγαζιά που πουλάνε βότανα.
    Με την τη ρίζα της μπορούμε να δώσουμε γλυκιά γεύση σε πολλά ροφήματα.

    Πιπερόριζα


    Μυρίζει σαν το λεμόνι και έχει καυτερή και γλυκιά γεύση μαζί.
    Στο εμπόριο τη βρίσκουμε σε διαφορές μορφές όλο το χρόνο είτε αποξηραμένες είτε φρέσκιες ολόκληρες ή σε σκόνη.
    Οι φρέσκια πιπερόριζα έχει έντονο άρωμα ενώ η αποξηραμένη έχει πιο έντονη γεύση.
    Φρέσκια διατηρείται στο ψυγείο σε μεμβράνη για 4 εβδομάδες.
    Η φρέσκια πιπερόριζα χρησιμοποιείται για καρύκευμα στο ψάρι στα οστρακοειδή και στο κρέας. Η αποξηραμένη χρησιμοποιείται συνήθως για τουρσί, ενώ σε σκόνη τη χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα για ψάρι, κρέας, πουλερικά, φρουτοσαλάτες και διάφορα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
    Κατά το μαγείρεμα προσέχουμε να μη βράσει πολύ για να μην εξατμιστεί η μυρωδιά της.
    Κουρκούμη


    Έχει πολύ απαλό άρωμα. Μπορεί κανείς να αγοράσει ολόκληρους βολβούς στην Σμύρνη γιατί εδώ στην Ελλάδα τη βρίσκουμε συνήθως σε σκόνη.
    Η κουρκούμη δίνει στα μείγματα μπαχαρικών χρώμα και χρησιμοποιείται σαν χρωματικό συστατικό και γευστικό σε μείγματα μπαχαρικών για κρέας στη σχάρα και για λαχανικά με μουστάρδα και ξίδι.
    Ασάντι
    Το άρωμα του μοιάζει με του σκόρδου και του κρεμμυδιού είναι ελαφρώς καυτερό και πικρό. Έχει πολύ έντονη και ενοχλητική μυρωδιά, γι' αυτό το φυλάμε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν καλά. Το Ασάντι στην ανατολή είναι ένα καρύκευμα για τα όσπρια. Εμείς το χρησιμοποιούμε συνήθως σε ποτά και γλυκά.
    Κανέλα


    Η κανέλα υπάρχει σε μπαστούνια και σε σκόνη.
    χρησιμοποιείται για καρύκευμα γλυκών για σάλτσες, κρέμες κομπόστες για μαγειρευτά για ζεστό κρασί και για λικέρ. Όταν τη χρησιμοποιούμε σε μπαστούνια την αφαιρούμε πριν σερβίρουμε το φαγητό, ενώ όταν τη χρησιμοποιούμε σε σκόνη τη βάζουμε με άλλα μπαχαρικά για καρύκευση γλυκών.
    Βασιλικός



    Ο φρέσκος βασιλικός έχει έντονο άρωμα και γλυκιά γεύση. Ο Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά φαγητά φρέσκος η αποξηραμένος σε σκόνη. Προτιμάται κυρίως σε φρέσκιες ντομάτες, ψάρια και θαλασσινά, ταιριάζει όμως και σε σούπες σάλτσες και σαλάτες.
    Τριγωνέλλα



    Χρησιμοποιείται φρέσκο αλλά και αποξηραμένο και οι σπόροι του.
    Σαν αποξηραμένο έχει τη μυρωδιά του άχυρου. Σε φρέσκια μορφή μαζί και οι σπόροι του καβουρδισμένοι είναι το συστατικό των κινέζικων φαγητών με κάρι. Με την τριγωνέλλα καρυκεύουν ακόμα τυρί, γιαούρτι και χλωροτύρι. Το χρησιμοποιούμε ακόμα αν θέλουμε και στο τζατζίκι.
    Θρούμπι


    Το θρούμπι είναι ένα βότανο που έχει παρόμοια γεύση με του θυμαριού πιο πιπεράτη. Το βρίσκουμε στο εμπόριο αποξηραμένο. Χρησιμοποιείται για το καρύκευμα των λαχανικών και φαγητών όπως φασολάκια πράσινα, φασόλια γίγαντες, λουκάνικα, αρνί, αγγουράκια τουρσί. Όταν το βρίσκουμε φρέσκο με τα φύλλα του καρυκεύουμε σαλάτες από αγγούρι πατάτες και ντομάτες.

    θα σας βάλω και άλλα μπαχαρικά μέχρι στιγμής αυτά Καλό μαγείρεμα
    folida -Η ζωή είναι ωραία άμα έχεις καλούς φίλους

  2. Νεράιδα Το avatar του χρήστη folida
    Εγγραφή
    16-05-2010
    Περιοχή
    Σε ενα νεραϊδοδεντρο στο Αγιο Δημήτριο
    Μηνύματα
    460
    Μου αρέσει η ανάρτηση
    798
    Του άρεσαν 464 μηνύματα

    σε 160 αναρτήσεις

    Προεπιλογή Συνέχεια μπαχαρικών

    Κάρδαμο

    Το μυρωδικό αυτό χρησιμοποιείται είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά σε πικάντικες σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, πατάτες ή ζυμαρικά. Χρησιμοποιείται σαν γαρνίρισμα σε πιάτα με κρέας, αλλαντικά και τυρί. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται σαν πικάντικη γαρνιτούρα σε σαλάτες και κρέμες τυριών.

    Νεροκάρδαμο

    Έχει φρέσκιες φύτρες ύψους 6-8 εκ., έχει ξινή και καυτερή γεύση. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό αλλά και ως σαλατικό. Διατηρείται σε δοχείο με κρύο νερό για μερικές μέρες. Το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, αρωματικό βούτυρο, γιαούρτι και κρέμες τυριών.

    Άνηθο

    Το άνηθο είναι ένα μυρωδικό που χρησιμοποιείται για καρύκευμα στις σαλάτες με ντομάτα και αγγούρι, μαρούλι και πατάτες, στο ψάρι, στα καβούρια και όστρακα γενικά. Χρησιμοποιείται ακόμα και στις μαγιονέζες. Τα κοτσανάκια του είναι χαρακτηριστικό μυρωδικό για αγγουράκια τουρσί και ξινολάχανο.

    Ρόκα

    Τα φρέσκα φύλλα της ρόκας χρησιμοποιούνται όπως του κάρδαμου σε πικάντικες σαλάτες. Η γεύση του είναι ελαφριά και καυτερή. Στο εμπόριο διατίθενται σπόροι και φιλαράκια, το βρίσκουμε ακόμα αποξηραμένο και μέσα σε μυρωδικό ξύδι.

    Λεβάντα

    Τα μπουμπούκια της και τα φυλλαράκια της έχουν αρωματική γεύση με μια μικρή πικρίλα. Στο εμπόριο το βρίσκουμε ως συστατικό μπαχαρικών μιγμάτων και χαλαρωτικών αφεψημάτων. Στην Γαλλική, Ιταλική και Ισπανική κουζίνα η λεβάντα αποτελεί μυρωδικό για το κρέας, το ψάρι τις ελιές και το τυρί.

    Δάφνη

    Τα φύλλα της τα μαζεύουμε το φθινόπωρο και τα απλώνουμε σε μέρος με σκιά για να αποξηραθούν. Το άρωμά τους διαρκεί αφού τα κόψουμε και τα αποξηράνουμε 2 περίπου χρόνια και έχουν πικρή γεύση. Τα φρέσκα φυλλαράκια έχουν πολύ ελαφρύ άρωμα. Τα χρησιμοποιούμε σε σούπες φαγητά κατσαρόλας και ξιδάτα λαχανικά.

    Μαντζουράνα

    Τα χλωρά φυλλαράκια της μαντζουράνας έχουν ένα καυτερό, στυφό και πικρό άρωμα. Στο εμπόριο τη βρίσκουμε συνήθως σε ολόκληρα ματσάκια η αλεσμένη.
    Η μαντζουράνα ταιριάζει σε ψητά, φαγητά με κιμά πουλερικά, αρνί, μοσχάρι, όσπρια, πίτσες, σάλτσες και μαγιονέζες.


    Μυρτιά

    Τα φύλλα της έχουν έντονο άρωμα και οι καρποί της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Τα κλωνάρια της Μυρτιάς τα χρησιμοποιούμε σαν καρύκευμα στο κρέας όταν ψήνουμε σε ψησταριά. Ο καρπός της χρησιμοποιείται σε σάλτσες για ψητά.
    folida -Η ζωή είναι ωραία άμα έχεις καλούς φίλους

  3. Νεράιδα Το avatar του χρήστη folida
    Εγγραφή
    16-05-2010
    Περιοχή
    Σε ενα νεραϊδοδεντρο στο Αγιο Δημήτριο
    Μηνύματα
    460
    Μου αρέσει η ανάρτηση
    798
    Του άρεσαν 464 μηνύματα

    σε 160 αναρτήσεις

    Talking Λίγα ακόμα μπαχαρικά!!

    Ρίγανη


    Τα φύλλα και οι βλαστοί έχουν γεύση καυτή, πικρή και ελαφρά στυφή.
    Στο εμπόριο τη βρίσκουμε αποξηραμένη ως μπαχαρικό για κρέας και ψάρι.
    Με τη ρίγανη μπορούμε να μπορούμε να καρικεύσουμε ψητό κρέας, ψάρι, πίτσα σάλτσες με κιμά και πολλά άλλα φαγητά.

    Μαϊντανός


    Τα φρέσκα φύλλα του έχουν γεύση στυφή και πικάντικη τα χρησιμοποιούμε για πασπάλισμα πάνω από μαγειρεμένα η ωμά φαγητά όπως κρέας, ψάρι, αυγό. Δεν τον βάζουμε να μαγειρευτεί μαζί με το φαγητό. Οι ρίζες του χρησιμοποιούνται για μυρωδικό και σε σούπες. Στο εμπόριο τον βρίσκουμε όλο το χρόνο και φρέσκο και αποξηραμένο.

    Δενδρολίβανο


    Τα φύλα του και οι βλαστοί του θυμίζουν το άρωμα του ξυδιού μπαλσάμικο. Στο εμπόριο το βρίσκουμε αποξηραμένο και σαν συστατικό μπαχαρικών μιγμάτων. Το χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα για ψητό αρνί, χοιρινό, πουλερικά και ψάρι. Χρησιμοποιείται ακόμα και σε σάλτσες με ντομάτα και σούπες. Το βάζουμε ακόμα σε κρασί και σε πικρά λικέρ.

    Λάπαθο


    Το λάπαθο το χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με άλλα φρέσκα βότανα σε σούπες σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το μαγειρεύουμε όπως το σπανάκι και το γαρνίρουμε μαζί με το κρέας.

    Σέλινο


    Τα φύλλα και οι σπόροι του είναι πικάντικα και ελαφρώς γλυκά. Στο εμπόριο το βρίσκουμε φρέσκο σε φύλλα, σαν σελινόριζα και ακόμα υπάρχει και αλάτι από σέλινο. Το χρησιμοποιούμε για ζωμό κρέατος σε σάλτσες φαγητά κατσαρόλας και σούπες. Η σελινόριζα μπορεί να μαγειρευτεί η να φαγωθεί και σαν λαχανικό.
    folida -Η ζωή είναι ωραία άμα έχεις καλούς φίλους

  4. Νεράιδα Το avatar του χρήστη folida
    Εγγραφή
    16-05-2010
    Περιοχή
    Σε ενα νεραϊδοδεντρο στο Αγιο Δημήτριο
    Μηνύματα
    460
    Μου αρέσει η ανάρτηση
    798
    Του άρεσαν 464 μηνύματα

    σε 160 αναρτήσεις

    Smile Κι άλλα χι χι χι!!!!!

    Θυμάρι

    Τα φύλλα του και τα κοτσάνια του έχουν έντονο άρωμα. Η γεύση του είναι καυτερή και έχει πικρή γεύση. Στο εμπόριο το βρίσκουμε αποξηραμένο και χρησιμεύει ως μπαχαρικό σε μείγμα για κρέας και ψάρι.

    Απήγανος


    Έχει έντονο άρωμα που θυμίζει κρασί, η γεύση του είναι πικρή και καυτή. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σαν σπόρους. Πιο πολύ το βάζουμε σε πελτέ ντομάτας. Το χρησιμοποιούμε ακόμα και σε φαγητά όπως χοιρινό, κυνήγι και, μαγιονέζες.

    Αψιθιά


    Η αψιθιά χρησιμοποιείται συνήθως σε βαριά φαγητά όπως αρνί, χοιρινό. Τη χρησιμοποιούμε συνήθως επεξεργασμένη σε βερμούτ και πικρά λικέρ.

    Σκόρδο


    Το σκόρδο έχει έντονο άρωμα. Στο εμπόριο το βρίσκουμε όλο το χρόνο φρέσκο σε σκόνη και σε σκελίδες μαριναρισμένες σε λάδι. Το βάζουμε στα μπαχαρικά μίγματα για κρέας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού σε όλα τα φαγητά. Καρυκεύει κρέας, πουλερικά, ψάρι αλλαντικά σάλτσες, τζατζίκι τουρσί κ.α.

    Σχοινόπρασο


    Τα φύλλα και τα λουλούδια του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλλωπιστικό μπαχαρικό. Έχει γεύση καυτερή και γλυκιά. Στο εμπόριο το βρίσκουμε όλο το χρόνο σε ματσάκια αποξηραμένα. Το χρησιμοποιούμε φρέσκο σε ομελέτες σαλάτες σούπες και ξερό σαν γαρνιτούρα.

    Μπαχάρι


    Το άρωμα του μοιάζει με ένα μίγμα από (γαρίφαλο, πιπέρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο) η γεύση του είναι στυφή και πιπεράτη. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε σκόνη και σε κόκκους. Το χρησιμοποιούμε ως συστατικό μέσα σε για φαγητά με κρέας ψάρι σε τουρσιά και γλυκά. Το βάζουμε ακόμα σε σκόνη μέσα σε σούπες, σάλτσες και ροφήματα λικέρ σοκολάτας και πικρά λικέρ.

    Κρόκος – Σαφράνι


    Ο κρόκος είναι καρύκευμα και χρησιμοποιείται και σαν βαφή σε πιλάφι, ριζότο, ψαρόσουπα σε σάλτσες και σε γλυκά και λικέρ. Το βρίσκουμε στο εμπόριο σαν μικρές αποξηραμένες τριχούλες.



    Γλυκάνισο


    Το γλυκάνισο είναι αρωματικό για γλυκά, κουλουράκια, κέικ, κρέμες, στην
    Ελλάδα το χρησιμοποιούμε και στο ψωμί σαν καρύκευμα. Υπάρχει και στο εμπόριο σαν σπόροι ή σαν μικρό λουλούδι.

    Μάραθο


    Με τα φύλλα του μάραθου μαρινάρουμε το ψητό ψάρι επίσης είναι αρωματικό για ξίδι και ιταλικές σπεσιαλιτέ. Με του σπόρους του αρωματίζουμε γλυκές ζύμες, πολύσπορο ψωμί ,σαλάτες από ρύζι κ.α Το βάζουμε ακόμα στο τσάι και στο μέλι.
    folida -Η ζωή είναι ωραία άμα έχεις καλούς φίλους

  5. Μαθητευόμενο ξωτικό Το avatar του χρήστη Clandestina
    Εγγραφή
    02-10-2010
    Περιοχή
    Og Nan Tir
    Μηνύματα
    23
    Μου αρέσει η ανάρτηση
    0
    Του άρεσαν 0 μηνύματα

    σε 0 αναρτήσεις

    Προεπιλογή

    Παιδια, εγω συχνα οταν μαγειρευω χρησιμοποιω κανελα.
    Προσφατα ομως η μαμα μου με επιπληξε λεγοντας μου οτι ειναι καρκινογονα ουσια!!
    Ισχυει κατι τετοιο?
    Γνωριζει καπχοιος απο εσας?
    Άσε τη χαρά να πλημμυρίσει τη ψυχή σου,ταξιδιώτη,κι απόλαυσε την περιπλάνησή σου (:

  6. Νεράιδα Το avatar του χρήστη juniper
    Εγγραφή
    10-10-2010
    Περιοχή
    Στα φτερά μιας νυχτοπεταλούδας
    Μηνύματα
    1.880
    Μου αρέσει η ανάρτηση
    2.542
    Του άρεσαν 1.440 μηνύματα

    σε 768 αναρτήσεις

    Προεπιλογή

    To έχω ακούσει κι εγώ αλλά δεν έχω βρει πού βασίζεται αυτή η άποψη. Η μαμά σου, τι λέει; Ποια καρκινογόνα ουσία έχει η κανέλλα;
    Η αλαζονεία και η απληστία είναι ζώα του διαβόλου, δάμασέ τα πριν σε δαμάσουν εκείνα.

  7. Μέλος Νεραϊδόκυκλου Το avatar του χρήστη Xotikoula
    Εγγραφή
    23-12-2009
    Περιοχή
    Μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου
    Μηνύματα
    113
    Μου αρέσει η ανάρτηση
    0
    Του άρεσαν 14 μηνύματα

    σε 12 αναρτήσεις

    Red face Η κανελίτσα καρκινογόνα;

    ξέρω πως η κανέλα έχει κάποιον βαθμό τοξικότητας, και γι αυτό μας λένε πως όταν την χρησιμοποιούμαι σε αιθέριο έλαιο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. τώρα αν η παρατεταμένη χρήση της σε φαγητά την κάνει καρκινογόνα επειδή έχει κάποια τοξικότητα δεν ξέρω,αλλά στην πόλη και στην σμύρνη την χρησιμοποιούν πάρα πολύ στην κουζίνα τους. η αλήθεια είναι πως καλό θα ήταν να προσέχουμε με τα δυνατά καρικεύματα να μην βάζουμε μεγάλες ποσότητες. η κανέλα πάντως από όσο ξέρω εγώ κάνει περισσότερο καλό παρά κακκό γιατί ενδυναμωνεί και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
    Ο, τι κάνεις, κάμε το με αγάπη... :p

Πληροφορίες για το θέμα

Users Browsing this Thread

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1 χρήστες.(0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
  • BB code is σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
  • [VIDEO] ο κωδικός είναι σε λειτουργία
  • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας