ΑΠΗΓΑΝΟΣ-Ο ΑΝΤΙΜΑΓΙΚΟΣ


Εμφάνιση αποτελεσμάτων σε εξέλιξη 1 έως 8 από 8

Θέμα: ΑΠΗΓΑΝΟΣ-Ο ΑΝΤΙΜΑΓΙΚΟΣ

 1. Νεραϊδομαμά Το avatar του χρήστη ΝΕΡΑΙΔΟΚΛΕΦΤΡΑ
  Εγγραφή
  25-01-2009
  Περιοχή
  Δάσος!!!!
  Μηνύματα
  767
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  107
  Του άρεσαν 537 μηνύματα

  σε 236 αναρτήσεις

  Προεπιλογή ΑΠΗΓΑΝΟΣ-Ο ΑΝΤΙΜΑΓΙΚΟΣ

  Γνωρίζετε ότι το φυτό Απήγανος χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο και "αντιμαγικό" βότανο για αιώνες και θεωρούνταν αξιόπιστη άμυνα απέναντι στις μάγισσες;
  Απήγανος - Ruta graveolens
  Απήγανος - Ruta graveolens
  Ruta είναι το όνομα ενός γένους αειθαλών θάμνων με έντονη μυρωδιά και ύψος 20-90εκ. Ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae, που είναι ενδημική στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μακρονησία και στη Νότια Ασία. Διαφορετικοί συγγραφείς αναγνωρίζουν από 8 έως 40 είδη που ανήκουν στο γένος αυτό. Το πιο γνωστό είδος του γένους είναι ο Απήγανος (Ruta graveolens).
  Ο Απήγανος (Ruta graveolens) είναι ένας μικρός αειθαλής θάμνος ή ένα ξυλώδες πολυετές φυτό με ύψος 60 90εκ. σχεδόν όσο το πλάτος του. Τα κοτσάνια γίνονται ξυλώδη κοντά στη βάση, αλλά παραμένουν ποώδη στις άκρες. Τα μακριά φύλλα του (7-12εκ.) τέμνονται πτεροειδώς παίρνοντας ένα σχήμα κουταλιού ή στενόμακρο. Είναι κάπως σαρκώδη και συχνά καλυμμένα από ένα αλευρώδες χνούδι. Το πρασινογάλαζο φύλλωμα έχει έντονη και κάπως δυσάρεστη μυρωδιά όταν τριφτεί ή χτυπηθεί. Συστάδες από κίτρινα λουλούδια εμφανίζονται στη μέση του καλοκαιριού, στέκονται πιο πάνω από το φύλλωμα και συχνά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του φυτού. Ο καρπός του αποτελείται από 4-5 λοβωτές κάψουλες που περιέχουν μεγάλο αριθμό σπόρων.
  Ο Απήγανος είναι ενδημικό φυτό της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής. Προφανώς δε συναντάται πλέον συχνά στην άγρια φύση αλλά περιστασιακά αποδρά από τους κήπους και "διακοσμεί" παράπλευρα τις πλευρές των δρόμων και τις έρημες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Ο απήγανος περιλαμβάνεται συχνά στους βοτανόκηπους απλά για το ιστορικό του ενδιαφέρον. Είναι φυτό που διαμορφώνεται με το κλάδεμα και μπορεί να γίνει στρόγγυλο ή σαν μακρόστενο διαχωριστικό. Ταιριάζει όμορφα με ανοιχτόχρωμα λουλούδια. Τα φυτά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εδαφοκάλυψη όταν φυτευτούν με περίπου 45εκ. απόσταση.
  Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μοσχεύματα. Η καλύτερη σπορά γίνεται όταν ο σπόρος είναι ώριμος, σε ψυχρή σέρα, μπορεί επίσης να φυτευτεί στις αρχές ή στη μέση της άνοιξης σε ψυχρή σέρα. Όταν είναι αρκετά μεγάλα τα σπορόφυτα, τα βάζουμε σε ξεχωριστές γλάστρες και τα μεγαλώνουμε σε θερμοκήπιο το πρώτο χειμώνα. Τα φυτεύουμε στις μόνιμες θέσεις τους προς το τέλος της άνοιξης ή την αρχή του καλοκαιριού, μετά δηλαδή και από τα τελευταία κρύα. Για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, κόβουμε τις κορυφές προς το τέλος της άνοιξης.
  Λέγεται ότι ο απήγανος κλεμμένος από τον κήπο του γείτονα, φυτρώνει καλύτερα.
  Φυτεμένο ή αποξηραμένο το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απωθήσει έντομα. Πιο χρήσιμο αποδεικνύεται όταν φυτρώνει κοντά σε τριανταφυλλιές και σμέουρα. Το αποξηραμένο βότανο μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στις ντουλάπες για να απωθήσει το σκόρο. Φυτεμένο το φυτό λέγεται ότι απωθεί τις γάτες. Επίσης από το φυτό παίρνουμε μια κόκκινη χρωστική ουσία. Ένα αιθέριο έλαιο παράγεται από τα φύλλα και τους νεαρούς σπόρους, το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και ως καρύκευμα στα φαγητά.
  Τον παλιό καιρό χρησιμοποιούνταν ευρέως στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και σε πολλές Αρχαίες Ελληνικές και Ρωμαϊκές συνταγές (σύμφωνα με τον Απίκιο), αλλά επειδή είναι πολύ πικρό, συνήθως δεν συμβαδίζει με τις γεύσεις της μοντέρνας κουζίνας. Ωστόσο χρησιμοποιείται ακόμα σε κάποια μέρη του πλανήτη, κυρίως στη βόρεια Αφρική.
  Το φυτό αυτό χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο και "αντιμαγικό" βότανο για αιώνες. Θεωρούνταν αξιόπιστη άμυνα απέναντι στις μάγισσες. Ο απήγανος σύμφωνα με κάποιες πηγές είναι το διάσημο "φυτό-φυλακτό" που χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας στην Οδύσσεια (βιβλ. 10 στίχος 304-6) για να προστατέψει τον εαυτό του και τους άντρες του από τα ξόρκια της μάγισσας Κίρκης.
  Τσακμακόπετρες βρασμένες μαζί με απήγανο και βερβένα λεγόταν ότι μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξή του στόχου. Καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένου του Μικαελάντζελο και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, βελτίωναν την δημιουργικότητα και την όρασή τους, τρώγοντας απήγανο. Ο απήγανος είναι και σύμβολο μετάνοιας, θλίψης, οδύνης και μεταμέλειας, και επίσης οι Καθολικοί χρησιμοποιούσαν κλαδάκια του για να ραίνουν με αγίασμα τους πιστούς. Το φύλλο του απήγανου αποτέλεσε το μοντέλο για το σχέδιο των σπαθιών στην τράπουλα. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για να γιατρέψει σχεδόν κάθε αρρώστια γνωστή στον άνθρωπο, αλλά οι σύγχρονοι βοτανολόγοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του καθώς και το πόσο ασφαλής είναι η χρήση του.

  Ο απήγανος έχει ονομαστεί και "βότανο-της-αβρότητας" σε λογοτεχνικά κείμενα. Είναι ένα από τα λουλούδια που μοίραζε η παράφρων Οφηλία στον "Άμλετ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο απήγανος θεωρείται το εθνικό φυτό της Λιθουανίας και είναι το πιο συχνά αναφερόμενο βότανο στα παραδοσιακά τραγούδια της Λιθουανίας, σαν γνώρισμα των νεαρών κοριτσιών, καθώς σχετιζόταν με την αγνότητά τους.
  Ο φρέσκος απήγανος περιέχει πτητικά έλαια τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τα νεφρά ή το συκώτι. Θάνατοι έχουν αποδοθεί στη χρήση φρέσκου απήγανου.

  Ο απήγανος είναι πιθανώς πιο γνωστός για τα αποτελέσματά του στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Χημικά που περιέχονται στο φυτό αυτό μπορούν να διεγείρουν μύες της μήτρας, οι οποίοι με τη σειρά τους να προκαλέσουν έμμηνο ρύση, δρώντας έτσι ως αντισυλληπτικός παράγοντας, και προωθώντας την έκτρωση. Επίσης θεωρείται ότι περιέχει χημικά που μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα και να μπλοκάρουν την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου αυγού. Στα επιστημονικά εργαστήρια που κάνουν πειράματα σε αρσενικά ζώα, η στοματική χορήγηση ορισμένων ποσοτήτων του φυτού, επέφερε μείωση στον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και μείωνε την επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα.

  Αν και ο απήγανος είναι κύριο στήριγμα για τις μαίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι κίνδυνοι που το συνοδεύουν ξεπερνούν, σε γενικές γραμμές, σε σπουδαιότητα τα οφέλη που προσφέρει, όσον αφορά την αντισύλληψη και την άμβλωση. Θάνατοι έχουν αναφερθεί λόγω αιμορραγίας της μήτρας, η οποία είχε προκληθεί από την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας του βοτάνου αυτού. Η στοματική πρόσληψη πρέπει να αποφεύγεται δια παντός.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, λάδι από απήγανο εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα για να απαλλάξει από τους πόνους των αρθριτικών και ακόμη για να θεραπεύσει μικρούς τραυματισμούς, μελανιές και στραμπουλήγματα.
  Πηγή:
  [URL]http://en.wikipedia.org/wiki/Rue[/URL]
  [URL]http://www.floridata.com/ref/R/ruta_gra.cfm[/URL]
  [URL]http://www.pfaf.org/database/plants.php?Ruta+graveolens[/URL]

  Κάνε με ΑΘΑΝΑΤΗ με ένα ΦΙΛΙ ΣΟΥ μόνο !!!!

 2. Μαθητευόμενο ξωτικό Το avatar του χρήστη Elvenstar
  Εγγραφή
  28-02-2009
  Μηνύματα
  7
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  0
  Του άρεσαν 0 μηνύματα

  σε 0 αναρτήσεις

  Προεπιλογή

  αλήθεια ειναι εύκολο να το βρουμε το βότανο αυτό

 3. Μαθητευόμενο ξωτικό Το avatar του χρήστη sandylin
  Εγγραφή
  05-01-2010
  Μηνύματα
  8
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  0
  Του άρεσαν 0 μηνύματα

  σε 0 αναρτήσεις

  Thumbs up

  επισης ξερω οτι ο απηγανος διωχνει το [κακο] ματι ,αρα ειναι απαραιτητο για το σπιτι και λιγο αποξηραμενο για το πορτοφολι μας

 4. Νεραϊδομαμά Το avatar του χρήστη ΝΕΡΑΙΔΟΚΛΕΦΤΡΑ
  Εγγραφή
  25-01-2009
  Περιοχή
  Δάσος!!!!
  Μηνύματα
  767
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  107
  Του άρεσαν 537 μηνύματα

  σε 236 αναρτήσεις

  Προεπιλογή

  Είναι πολύ εύκολο....τον πουλάνε σε όλα τα μαγαζιά με λουλούδια.......
  Κάνε με ΑΘΑΝΑΤΗ με ένα ΦΙΛΙ ΣΟΥ μόνο !!!!

 5. Νεραιδοκηπουρός Το avatar του χρήστη koukoutsaki
  Εγγραφή
  02-07-2009
  Περιοχή
  στους νεραιδοκηπους!
  Μηνύματα
  247
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  0
  Του άρεσαν 57 μηνύματα

  σε 36 αναρτήσεις

  Προεπιλογή

  δεν ειχα δει το φυτο απο κοντα μεχρι πριν λιγες μερες.πηγα σε ενα φυτωριο για να παρω καποια πραγματα και εκει ειχαν απηγανο σε γλαστρακια.στην αρχη εντυπωσιαστηκα και σαν περιεργη που ειμαι εκοψα ενα φυλαρακι και το ετριψα αναμεσα απο τα δαχτυλα μου.ΗΤΑΝ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΥΡΩΔΙΑ που εχω μυρισει ποτε σε βοτανο!!!!!!!!δεν μπορειτε να φανταστειτε...επλυνα τα χερια μου τρεις φορες και ακομα μυριζαν.
  ετσι αποφασισα να μην το παρω οσο κι αν επεμενε η υπαληλος οτι διωχνει το κακο το ματι.εμ βεβαια αναρωτηθηκα...πως να μην το διωξει με τετοια μυρωδια!!!χαχαχα
  Ο Θεός δημιούργησε φάρμακα που φύονται στη γη,
  κι όποιος είναι σοφός, δεν θα τα αποφεύγει.
  Απόκρυφα, Εκκλησιαστής 34: 4

 6. Νεραϊδομαμά Το avatar του χρήστη ΝΕΡΑΙΔΟΚΛΕΦΤΡΑ
  Εγγραφή
  25-01-2009
  Περιοχή
  Δάσος!!!!
  Μηνύματα
  767
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  107
  Του άρεσαν 537 μηνύματα

  σε 236 αναρτήσεις

  Προεπιλογή

  Ο καρπός του αποτελείται από 4-5 λοβωτές κάψουλες που περιέχουν μεγάλο αριθμό σπόρων έτσι λένε τα βιβλία....
  ο καρπός του πάντα εχει 4 λαβωτες κάψουλες.......οταν υπάρχουν 5 τον μαζεύουμε το αποξηραίνουμε και είναι το καλύτερο φυλακτό..... οσο για την μυρωδιά??? την λατρεύωωωωω....να ξέρετ ότι......όταν ο απήγανος ξεραθεί τότε "σκοτώνει " τα μάγια μου το είπε παπάς........
  Κάνε με ΑΘΑΝΑΤΗ με ένα ΦΙΛΙ ΣΟΥ μόνο !!!!

 7. Νεραιδοκηπουρός Το avatar του χρήστη koukoutsaki
  Εγγραφή
  02-07-2009
  Περιοχή
  στους νεραιδοκηπους!
  Μηνύματα
  247
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  0
  Του άρεσαν 57 μηνύματα

  σε 36 αναρτήσεις

  Προεπιλογή

  σοβαρα μιλας βρε μαμα???εγω την βρηκα ακρως αποθητικη!!οταν λες οτι πρεπει να ξεραθει εννοεις μεσα στη γλαστρα????η να τον αποξηρανουμε εμεις??
  εγω παντως εχω ακουσει πως για την γλωσσοφαγια βαζουμε εξω απο την πορτα του σπιτιου κακτους.μου το ειπε μια κυρια απο την ρουμανια,οταν ειδε τα κακτακια μου να χαλανε εξω απο την πορτα,σε ενα πεζουλακι που τα εχω.ειναι τα μοναδικα φυτα που δεν μπορω να κρατησω.μου ειπε πως μας γλωσσοτρωνε γι αυτο μαραινωνται οι κακτοι.τρυπανε τις κακιες τις γλωσσες!!δεν ξερω αν ισχυει αλλα εγω δεν μπορω να "αναστησω" κακτο εξω απο την πορτα μου.
  Ο Θεός δημιούργησε φάρμακα που φύονται στη γη,
  κι όποιος είναι σοφός, δεν θα τα αποφεύγει.
  Απόκρυφα, Εκκλησιαστής 34: 4

 8. Παλιό Μέλος Το avatar του χρήστη Silverdust
  Εγγραφή
  29-09-2009
  Περιοχή
  Fairyland's Kingdom
  Μηνύματα
  708
  Μου αρέσει η ανάρτηση
  300
  Του άρεσαν 225 μηνύματα

  σε 130 αναρτήσεις

  Προεπιλογή

  Ισχύει αυτό με τους κάκτους,αλλά για καλύτερα αποτελέσματα,καλύτερα να τοποθετούνται κάκτοι και στα μπαλκόνια αλλά και στα παράθυρα.Αλλά επειδή ρίχνω και λίγο αγιασμό,στις γλάστρες τους,δεν παθαίνουν τίποτα οι κάκτοι.Γιατί κακά τα ψέματα,χωρίς "Θεού χέρι",δεν φευγει με τίποτα το κακό..
  Τώρα όσον αφορά τον απήγανο,κι αυτό ισχύει,αλλά για να λυθούν τα μάγια,πρέπει να γίνει ταυτόχρονα λιβάνισμα με τον απήγανο και με διάβασμα απο ίερέα-πνευματικό της ευχής του Αγίου Κυπριανού.Αυτός είναι και ο πιο ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση της βασκανίας-γλωσσοφαγιάς,της μαγείας και του κακού ματιού.
  Αν φοράμε πάντως σταυρό σπάνια μας πιάνει το μάτι και η γλωσσοφαγιά.Τώρα τα μάγια μιας και γίνονται με την βοήθεια του "Έξω απο δώ"...και σταυρό να φοράμε,πιάνουν,δυστυχώς.
  Και αν το καταλάβουμε το μόνο που μας σώζει είναι ο Θεός και η ευχή του Αγίου Κυπριανού με τον ειδικό ιερέα εξορκιστή.
  Μετά,τα μάγια γυρνάνε σε αυτόν που τα έκανε,όχι γιατί ο Θεός τον εκδικείται,αλλά γιατί ο διάβολος λόγω της ήττας του ξεσπαέι σε αυτόν που τον κάλεσε που ήταν και η αιτία της αναμέτρησης και ήττας του με τον Θεό.Τί να κάνουμε όμως,αυτός που θέλει να κάνει κακό καλώντας τον διάβολο,ας πρόσεχε.Ας προτιμούσε την προσευχη και τον Θεό.
  "Ειμαι απο την ρατσα εκεινη που δεν γεννηθηκε ουτε πεθανε ποτε...
  αλλα που επιβιωνει στις ληψεις των κραδασμων Τango de l'amor...
  ειμαι το πετραδακι που εριξαν στον κοσμο σας,
  αναγκασμενη να μοιαζω
  το μοναδικο στραβοπατημα στο τελειο βαλς
  της ανθρωπινης φυλης...


  Μα ναι!!!
  εγω ειμαι αυτη που τολμησα να ερθω στον κοσμο σας
  !!! "

Πληροφορίες για το θέμα

Users Browsing this Thread

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1 χρήστες.(0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] ο κωδικός είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας